المنت هیتر برقی آبی یا همان المنت آبگرمکنی، یک نوع المنت هیتر غوطهور است که آب را با استفاده از انرژی برق در هیتر مخزندار گرم میکند. یک ابزار ایمنی با نام کران بالا جریان الکتریکی جاری در المنتهای گرمایشی را تنظیم میکند.
ترموستات وسیلهای است که دمای آب داغ را کنترل میکند. در پراستفادهترین هیترهای الکتریکی، مانند Rheem، AO Smith، Kenmore، GE، و Whirlpool، معمولاً از دو ترموستات و دو المنت حرارتی استفاده میشود.
این ترموستاتها به طور دستی تنظیم میشوند؛ آنها برای تماس با بخش خارجی هیتر الکتریکی جهت نصب روی سطح بدنه طراحی میشوند.
به علت اینکه المنت هیتر برقی آبی از برق به عنوان منبع انرژی برای تولید گرما استفاده میکند، این دستگاه را تقریباً در هر جایی میتوان نصب کرد. به دیگر سخن، این نوع هیتر به مانند هیتر گازی نیست که به خط لولۀ گاز وابسته باشد و نصبش به لولهکشی مناسب نیاز داشته باشد.
نکته: جایگذاری ترموستات، المنت حرارتی، و سیمبندی داخلی در کارخانه انجام میگیرد. برای تعمیر و هر گونه اصلاح هیترها باید به تکنسین برق مراجعه شود. افزون بر این، برای اطمینان از عملکرد مناسب این دستگاه، بررسی مستمر المنت هیتر آبی ضروری است.
انواع المنتهای حرارتی
مقایسۀ نوع ناهمزمان و نوع همزمان
اکثر هیترهای برقی که در منازل استفاده میشوند از نوع ناهمزمان هستند و با برق V 240 و توان 4500 وات کار میکنند. منظور از اصطلاح «ناهمزمان» این است که در این نوع هیترها در هر لحظه از زمان از میان دو المنت فقط یک المنت هیتر برقی آبی به کار مشغول است.
ساختار همزمان بدین معنی است در هر لحظه بیش از یک المنت هیتر الکتریکی در حال کار میباشد.
در هیترهای برقی ناهمزمان، نرخ بازیابی کندتر از نوع همزمان است؛ اما، هیترهای همزمان به حفاظت بیشتری برای تنظیم جریان نیاز دارند.
نوع خوب، نوع بهتر، و بهترین نوع
المنت حرارتی کمتوان
المنت بالایی و پایینی از یک نوع است و دما به وسیلۀ ترموستات بالایی و پایینی و ابزار محدودسازی تنظیم میشود.
المنت هیتر برقی آبی در اندازههای گوناگون عرضه میشود، اما رایجترین اندازه 12 اینچ (300 میلیمتر) است. شکل U رایجترین شکل است که به اتصال مادگی در مخزن متصل میشود.
برخی المنتها کوتاهتر و برخی دیگر بلندتر هستند. قطر لولۀ المنتهای کوتاه پهنتر و در المنتهای بلند باریکتر است. اما، همۀ آنها سطح گرمایشی یکسانی دارند.
کیفیت المنتهای حرارتی میتواند خوب، بهتر، و بهترین باشد.
بهترین المنتها معمولاً از نیکل و استیل ضد زنگ ساخته میشوند؛ آنها با نام المنتهای بسیار کمتوان شناخته میشوند. نسبت گرما به ازای واحد اینچ مربع سطح آنها معمولاً کمتر از المنتهای معمولی است؛ افزون بر این، آنها معمولاً تابانده میشوند. بدین ترتیب، امکان نصب سادهتر، طول عمر بیشتر به علت کاهش مقاومت، و حفاظت بیشتر در برابر آتشسوزی فراهم میشود.
درجهبندی الکتریکی و توان مجاز روی المنت حرارتی ثبت میشود. در هنگام جایگزین کردن المنت حرارتی حتماً باید از ساختار و مدل یکسانی استفاده شود.
ابزار محدودسازی یک ویژگی ایمنی است؛ سوئیچ محدودساز در هنگامی که دما به سطح ناایمنی میرسید جریان الکتریکی را قطع میکند.
دما را به صورت دستی میتوان تنظیم کرد؛ برای اینکار میتوان از پیچگوشتی استاندار استفاده کرد. در اکثر استانداردهای ایمنی، امکان تنظیم دما روی دمای بیش از 120 فارنهایت وجود ندارد.
المنت هیتر برقی آبی چگونه کار میکند؟
هم المنت حرارتی برقی بالایی و هم پایینی در آب غوطهور میشوند؛ اما، ترموستات و سوئیچ محدودساز بالای سطح آب باقی میماند.
هنگامی که ترموستات پایین حس میکند که دمای آب در کف مخزن کمتر از دمای مورد نیاز یا مطلوب است، المنت حرارتی پایینی برق را میکشد و فرآیند گرم کردن آغاز میشود.
چنانچه ترموستات پایین حس کند که دمای آب گرم به دمای تعریف شده رسیده است، جریان الکتریکی را قطع میکند.
اگر حجم آب بیشتر از توان گرمایشی المنت حرارتی پایینی باشد، ترموستات بالایی حس میکند که دما در بخش بالایی مخزن کمتر از دمای مطلوب است؛ بدین ترتیب، المنت حرارتی بالایی جریان برق را میکشد و چرخۀ گرمایشی آغاز میشود.
اگر لازم باشد که هیتر برقی آبی آب را سریعتر گرم کند، باید از یک المنت حرارتی با توان بیشتر استفاده شود.
مشکلات رایج در استفاده از المنت حرارتی برقی آبی
1-المنت سوخته به علت نبود آب
اگر هیتر مخزن آب پر از آب نباشد و المنتهای حرارتی در معرض هوا قرار بگیرند، حتی اگر بخشی از آنها در معرض هوا قرار بگیرد، اگرچه چند ثانیه طول بکشد، المنت هیتر میسوزد. در این حالت، بخشی از المنت که در معرض هوا قرار میگیرد، بسیار داغ میشود و در نتیجه روکش مسی آسیب میبیند. این المنت دیگر قابل تعمیر نیست. در واقع، المنت دچار دفورمگی میشود و به آسانی میتوان آن را خم کرد؛ بازوهای پلاستیکی آن نیز ذوب میشود.
برای جلوگیری از اینگونه مشکلات، باید یک المنت حرارتی ضد سوختگی بخرید و همواره دقت کنید که پیش از روشن کردن هیتر مخزن پر از آب باشد (تا المنت کاملاً غوطهور شود).
2-رسوبگرفتگی
پیدایش رسوب روی المنتهای حرارتی از واکنش مرکب آب داغ و عناصر معدنی (به ویژه در مناطقی که آب سختی دارند) ناشی میشود. در صورت تشکیل رسوب، این رسوب آهکی به مانند عایق عمل میکند و از کارایی المنتها میکاهد. گذشته از این، گرمای کمتری به آب منتقل میشود؛ همچنین، المنتها در معرض دمای بالا قرار میگیرند و زودتر خراب میشوند. برای افزایش طول عمر و بهبود عملکرد بهتر است تعمیر و نگهداری مستمر مانند تمیزکاری و پاکسازی انجام شود.
3-جهشهای ناگهانی ولتاژ
المنتهای حرارتی در صورتی که در معرض جهش ولتاژ ناشی از آذرخش یا تغییر ناگهانی توان قرار بگیرند، آسیب میبینند. نشانههای رایج این پدیده تشکیل دودۀ سیاه روی المنت، ذوب شدن پلاستیک، یا متورم شدن یا شکافتن روکش است.
4-المنت حرارتی خیس
در صورت نشت آب، آب وارد روکش المنت حرارتی میشود و در آن ترک ایجاد میکند.
5-مدار باز
[در این حالت،] اگرچه المنت حرارتی نشانۀ دفورمگی ندارد، اما فیلامنت داخلی آن شکسته است. تنها راه برای بررسی این امر آزمایش المنت برای اطمینان از عملکرد بدون وقفۀ آن است. اگر عملکرد بدون وقفه مشاهده نشود، المنت را باید تعویض کرد.
دلایل دیگر برای خرابی المنت با عملکرد نادرست آن میتواند استرس مکانیکی در نتیجه ارتعاش، یا ولتاژ تغذیۀ پایین یا بالا باشد. به طور مثال، ولتاژ بالا موجب سوختن المنت میشود، در حالیکه ولتاژ پایین به تحویل کمتر حرارت میانجامد.
منبع: