7 راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر

راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر چیست

با استفاده از این راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر می توانید بهترین نوع پاور را برای سیستم خود تهیه نمایید. اما منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟ در ادامه همراه ما باشید تا به معرفی این دستگاه و مهم ترین ویژگی های آن بپردازیم.

منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟

یکی از اجزای مهم هر کیس منبع تغذیه آن می باشد. معمولاً هنگام خرید کمتر کسی به این قطعه توجه می کند اما از کاربردی ترین اجزای یک کامپیوتر می باشد. شما در ظاهر برای برق رسانی به کیس خود کابل پاور آن را به پریز متصل می کنید. اما این کابل در اصل به منبع تغذیه سیستم شما متصل می شود و از این قسمت برق رسانی به تک تک اجزای داخلی کیس صورت می گیرد. به این ترتیب پاور یا همان منبع تغذیه، برق شهری را دریافت کرده و انرژی الکتریکی قطعات را تأمین می کند.

این دستگاه ها دارای چندین مشخصه و ویژگی می باشد که با استفاده از راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر می توانید بهترین گزینه را برای خود انتخاب نمایید.

راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر

1- توان خروجی

توان خروجی مورد نیاز هر کامپیوتر را قطعات آن تعیین می کنند. به این ترتیب شما باید محاسبه کنید که توان مورد نیاز کامپیوترتان چقدر است. برای محاسبه باید مجموع توان مورد نیاز نیاز قطعات را بدست آورید و بر این اساس منبع تغذیه را انتخاب نمایید. اما ممکن است بعد ها تصمیم بگیرید سیستم خود را ارتقا دهید. قطعه ای را تعویض کرده و با یک قطعه جدیدی به دستگاه خود اضافه کنید. در این شرایط ممکن است پاور شما پاسخگو نباشد. به همین منظور بهتر است در هنگام خرید، مقداری به پاور موردنیاز خود اضافه کنید. به طور مثال اگر سیستم فعلی شما به 300 وات توان نیاز دارد یک پاور 600 واتی انتخاب نمایید.

دقت داشته باشید که اگر توان پاور، بیشتر از حد نیاز سیستم شما باشد، در میزان مصرف برق تأثیری ندارد. در اصل توان یک پاور حداکثر مقدار قابل پشتیبانی را به شما نمایش می دهد. اگر سیستم شما نیاز به 300 وات توان داشته باشد چه با پاور 350 وات و چه 1200 وات به مقدار مورد نیاز خود توان مصرف می کند.

اگر محاسبه توان مورد نیاز برای شما مشکل است می توانید به کمک ماشین حساب های آنلاین این کار را برای خود آسان تر کنید. این ماشین حساب ها می توانند راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر شما باشند. با استفاده از آن ها مشخصات سیستم خود را وارد می کنید و توان محاسبه شده را مشاهده خواهید کرد. یکی از آن ها ماشین حساب محاسبه توان مصرفی کامپیوتر کولر مستر می باشد. وارد این لینک شوید و مشخصات سیستم خود را وارد کنید و محاسبه توان را به این ماشین حساب بسپارید.

2- محافظ

یکی دیگر از مواردی که باید در راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر به آن اشاره نمود وجود محافظ می باشد. در برخی از دستگاه های منبع تغذیه، محافظ هایی قرار گرفته شده اند که وجود آن خیال شما را از بابت آسیب دیدگی پاور و اجزای کیس راحت می کند. این محافظ ها می توانند دستگاه شما را در برابر ولتاژ اضافه در امان نگه دارد. به این ترتیب اگر ولتاژ خروجی از حد تعیین شده برای دستگاه بیشتر شود منبع تغذیه خاموش می شود. برخی از انواع این محافظ ها نیز از دستگاه شما را در برابر جریان و بار اضافه برق محافظت می کند.

3- بازدهی

یکی از گواهینامه هایی که برچسب آن را روی بسیاری از پاور ها مشاهده می کنید گواهینامه 80 PLUS می باشد. این گواهی دارای سطوح مختلفی می باشد که نشان می دهد تولید کننده چه سطح از کارایی را برای سیستم در نظر گرفته است. در اصل این گواهی راندمان دستگاه شما را نشان می دهد و دارای 6 سطح استاندارد می باشد که عبارتند از:

80 PLUS

80 PLUS Bronze

80 PLUS Silver

80 PLUS Gold

80 PLUS Platinum

80 PLUS Titanium

انواع منبع تغذیه کامپیوتر

4- کانکتور ها

منبع تغذیه باید به تمام اجزای درون کیس متصل شود در غیر این صورت کاربردی برای شما نخواهد داشت. به این ترتیب باید اتصال دهنده های مورد نیاز برای سیستم شما را داشته باشد. در ادامه کانکتور هایی که یک منبع تغذیه می تواند داشته باشد را معرفی می کنیم تا بتوانید با استفاده از این راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر موردی را انتخاب کنید که به تمامی اجزای درون کیس شما متصل شود.

کانکتور 20+4 پین:  این اتصال دهنده مخصوص برق رسانی به مادربرد می باشد. مادربرد ها دارای درگاه 20 پین و یا 24 پین می باشند. این کانکتور از هر دو مورد پشتیبانی می کند.

کانکتور 4+4 پین: این کانکتور برای اتصال به پردازنده ها طراحی شده اند که می تواند 4 و یا 8 پین باشد.

کانکتور 8 پین PCI: این اتصال دهنده ها دارای 8 پین، 6 پین و یا 6+2 پین هستند. از آن می توانید برای برق رسانی از منبع تغذیه به کارت گرافیک استفاده نمایید.

کانکتور 4 پین Molex: این کانکتور برای اتصال به هارد HHD، درایو نوری و فن طراحی گشته است.

کانکتور SATA: برای تجهیزاتی که دارای پورت SATA هستند مثل درایو نوری و هارد SSD  مورد استفاده قرار می گیرد.

کانکتور فلاپی: این کانکتور در دستگاه های قدیمی جهت برق رسانی به درایو فلاپی در نظر گرفته شده است.

دقت داشته باشید که ممکن است سیستم شما از هر کدام از این کانکتور به تعداد بیشتر از یک عدد نیاز داشته باشد. پس در هنگام خرید حتماً به نوع کانکتور و تعداد مورد نیاز خود دقت کنید.

 

مشخصات پاور کامپیوتر

 

5- استاندارد

استاندارد یک منبع تغذیه، اندازه و نوع کانکتور ها را مشخص می کند که باید در راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر به آن توجه کنید. رایج ترین این استاندارد ها عبارتند از:

AT: این استاندارد که مخفف عبارت Advanced Technology می باشد نشان می دهد که پاور ولتاژهای ۱۲+، ۵+، ۵- و ۱۲- را تولید می کند. دستگاه هایی که از این استاندارد بهره می برند دارای کانکتور های مولکس، فلاپی درایو و 12 پین مادربرد هستند.

ATX: نسخه پیشرفته و به روز شده AT استاندارد ATX می باشد. در این استاندارد کانکتور مادربرد از 12 به 20 پین افزایش یافته و دو کانکتور دیگر مولکس و فلاپی درایو همانند مورد قبل در جای خود وجود دارند. همچنین ولتاژ های ۳٫۳+ و ۵VSB+ که مخصوص استندبای (خاموش کردن دستگاه بدون نیاز به استفاده از دکمه روشن و خاموش) به دستگاه اضافه گردیده است.

ATX12V 1.x: این استاندارد از جریان های بالاتر پشتیبانی می کند. علاوه بر این از کانکتور های کمکی 4 یا 6 پین برای مادربرد استفاده می کند. در یکی از ورژن های این استاندارد نیز از کانکتور SATA رونمایی شد.

ATX12V 2.x: در طراحی منبع تغذیه هایی که از این استاندارد پیروی می کنند از کانکتور های 24 پین مادربرد و همچنین کانکتور های PCI استفاده شده است. این استاندارد در برخی از دستگاه های امروزی دیده می شود.

EPS12V: آخرین و کامل ترین استاندارد در دستگاه های امروزی EPS12V می باشد. در این استاندارد تمامی موارد ATX12V 2.x رعایت شده و علاوه بر آن کانکتور EPS12V نیز دیده می شود.

6- فن

یک منبع تغذیه در هنگام روشن بودن گرما تولید می کند در نتیجه وجود فن برای خنک کردن آن امری ضروری می باشد. در تمامی دستگاه های منبع تغذیه یک فن تعبیه گردیده است که دارای قطر های مختلفی هستند. این فن در هنگام کار کردن پاور روشن بوده و چرخش آن تولید صدا می کند. هر چه فن یک دستگاه بزرگتر باشد صدای کمتری تولید می کند زیرا برای خنک کردن با سرعت پایین تری میچرخد. فن های کوچکتر برای اینکه بتوانند دستگاه را خنک نگه دارند با سرعت بالایی می چرخند در نتیجه صدای بیشتری تولید می کنند.

7- کابل کشی

از دیگر موارد مهمی که لازم است در راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر به آن اشاره کرد نوع کابل کشی دستگاه می باشد. سه مدل کابل کشی در منبع های تغذیه دیده می شود. ماژولار، نیمه ماژولار و غیر ماژولار.

ماژولار: در این نوع پاور روی دستگاه پورت هایی وجود دارد تا به دلخواه خود بتوانید کابل های مورد نیازتان را به آن متصل کنید. به این ترتیب درون کیس شما سیم اضافه وجود نخواهد داشت و از بین کابل های موجود در پک محصول فقط آن هایی را استفاده خواهید کرد که مورد نیازتان می باشد.

نیمه ماژولار: پاور های نیمه ماژولار همانند ماژولار دارای پورت هایی جهت اتصال کابل مورد نیاز می باشد با این تفاوت که کابل برق مادربرد در آن فیکس شده و قابل جداسازی نمی باشد.

غیر ماژولار: سومین دسته از انواع کابل کشی منبع تغذیه کامپیوتر غیر ماژولار می باشد. در این پاور ها تمامی کابل ها فیکس شده و شما نمیتوانید هیچ کدام از آن ها را جدا کنید. به این ترتیب  دستگاه و تمامی کابل های متصل به آن درون کیس شما قرار می گیرند و ممکن است برخی از آن ها بلااستفاده بماند.

 

راهنمای خرید پاور کامپیوتر

 

با استفاده از این راهنمای خرید منبع تغذیه کامپیوتر می توانید مناسب ترین دستگاه را انتخاب نمایید. برای خرید بهترین پاور از صفحه منبع تغذیه در سایت بهیران دیدن نمایید.