تفاوت بین SATA و IDE چیست ؟ هر کدام از این رابط ها چه ویژگی هایی دارند؟ کامپیوتر ها و فضای ذخیره سازی آن ها به طور مداوم در حال تحول هستند. این تغییرات از فلاپی دیسک ها شروع شده و به دیسک های سخت رسیده و ظرفیت آن ها نیز طی چند دهه اخیر به صورت تصاعدی افزایش یافته است. اما علاوه بر افزایش ظرفیت، باید فناوری های جدیدی نیز جهت انتقال مقادیر زیادی از داده ها در سریع ترین زمان ممکن بکار گرفته شود. از این روی کابل های IDE جای خود را به کابل های SATA دادند.
در ادامه همراه ما باشید تا به معرفی و بررسی ویژگی ها ی آن ها و در نهایت تفاوت بین SATA و IDE بپردازیم.
IDE چیست ؟
IDE ها که به دلیل انتقال موازی اطلاعات به Parallel ATA یا PATA معروف هستند، برای اتصال دستگاه های ذخیره سازی طراحی شده اند. کابل های روبان IDE که دارای 34 پین هستند برای درایو های فلاپی استفاده می شوند و نوع دیگر آن که 40 پین دارد برای درایو های سخت و درایو های نوری مورد استفاده قرار می گیرد. شما می توانید از یک کانکتور IDE برای اتصال دو هارد دیسک به رایانه استفاده کنید. این رابط محدودیت هایی از جمله سقف عملکرد، مشکلات کابل کشی و تحمل ولتاژ مورد نیاز دارد. به همین علت تقریبا منسوخ شده و جای خود را به رابط های SATA داده اند.
SATA چیست ؟
SATA که مخفف Serial AT Attachment است یک نوع رابط سخت افزاری استاندارد برای اتصال هارد دیسک ها، SSD ها و درایوهای CD / DVD به رایانه است. با توسعه رابط های SATA نسخه های جدیدتر با سرعت های بالا تر به بازار عرضه شد. SATA 1.0 و SATA 2.0 و SATA 3.0 با سرعت های 1.5 و 3 و 6 گیگابایت بر ثانیه به ترتیب از نسخه های این رابط هستند. بخش انتقال دیتای این رابط دارای 7 پین می باشد.
مقاله پیشنهادی: بررسی انواع کابل شبکه
تفاوت بین SATA و IDE چیست ؟
1- طول کانکتور
در نگاه اول متوجه تفاوت بین SATA و IDE نخواهید شد. تفاوت ظاهری اصلی هنگام اتصال آن ها به مادربرد ظاهر می شود. یک دیسک PATA یا IDE دارای یک کانکتور 80 پین است که تقریباً 11 سانتی متر (4.4 اینچ) عرض دارد در حالی که دیسک SATA از کابلی با 7 پین استفاده می کند که کمتر از 2.5 (1 اینچ) سانتی متر عرض دارد.
2- طول کابل
از نظر طول کابل تفاوت بین SATA و IDE چیست ؟ کابل SATA از سیم های بلند و نازکی تشکیل شده و می تواند بیشتر از یک متر نیز باشد. درحالیکه کابل های نواری شکل IDE، نهایتاً 45 سانتی متر می باشند.
3- سرعت انتقال
اما از نظر سرعت انتقال تفاوت بین SATA و IDE چیست ؟ دیسک های SATA هنگام انتقال داده تفاوت زیادی از نظر سرعت با IDE دارد. سرعت انتقال دیسک های IDE حداقل 5MB و حداکثر به 133MB می رسد در حالی که سرعت اولین نسخه های ساتا 150MB بوده است و در آخرین نسخه های آن به 600 مگابیت در ثانیه نیز می رسد.
4- نوع ارسال داده ها
علاوه بر موارد ذکر شده باید بدانید در نوع ارسال داده ها تفاوت بین SATA و IDE چیست. رابط های IDE اطلاعات را به صورت موازی اجرا می کنند. در این حالت قبل از پردازش، باید برای دریافت تمامی اطلاعات صبر کرد و این موضوع زمان پردازش را افزایش می دهد. اما در رابط های SATA که اطلاعات به صورت سریالی انتقال می یابند، داده ها از یک اتصال جریان پیدا کرده و به این صورت تاخیری در کار نخواهد بود.
5- طریقه اتصال به مادربرد
کابل های IDE سی دی رام و هارد دیسک شما را به مادر برد متصل می کند. در نتیجه دارای سه کانکتور می باشد که اولین آن ها به سی دی رام، دومی به دیسک سخت و در نهایت قسمت انتهایی نیز به مادربرد متصل می شود. علاوه بر این کابل یک کابل برق جداگانه نیز باید از قسمت پاور به هارد دیسک متصل شود. در کابل های SATA تنها یک اتصال از هارد به مادربرد وجود دارد. همچنین یک کابل برق برای تامین نیرو از پاور به پشت هارد متصل می شود.
به نظر شما تفاوت بین SATA و IDE چیست و چه مواردی باید به این لیست افزوده شود. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
نظرات درباره این مطلب
2 نظر
آریو
سلام ،،،، خیلی خوب بود ،،، مرسی
علی عزیززاده
تفاوت MB ( برای مگابایت ) را با مگابیت در متن در نظر بگیرید ( تفاوت 8 برابری ) که خواننده متن دچار سردر گمی نشود سرعت 600 مگابیت در ثانیه کمتر از 150 مگابایت در ثانیه میشود و سرعت sata کمتر از ide قلمداد میشود لطفا این نکات را هم کم اهمیت نشمارید .